dinsdag, november 29, 2005

Corbu et les enfants

Het idee dat architectuur/ stedebouw en de rellen in Frankrijk iets met elkaar te maken hebben rukt op! Nu ook in NY: Revolting High Rises.

Maar let op: na eerst een paar opmerkingen over Parijs en Marseille, gaat het vooral over... ons eigen landje: stadsvernieuwing in Amsterdam ('linksom', volgens de schrijver) en Rotterdam ('rechtsom').

donderdag, november 24, 2005

A boudoir

Misschien zit er nog wel een artikeltje in dit blog... voor in de Pantheon bedoel ik.

'Tegen' is sexy? 2

Is 'tegen' zijn sexy? Ik bedoelde dat niet als een stelling, maar meer als een vraag. En een verwondering. Iets waar ik graag jullie mening over zou willen horen, omdat ik denk dat het een relevante vraag is in de context van critical-projective. Ik wil hier trouwens niet suggereren dat het 'critical' synoniem is aan 'tegen' zijn, ik vermoed alleen dat het misschien een onderdeel ervan is. Meneer Constant leest mijn stelling als een statement 'tegen' het critical. Ik zie dat nergens staan in mijn blog. Ik redeneer vaak te snel/kort, ook nu weer denk ik, dus ik zal proberen beter uit te leggen wat ik bedoel. Mijn vraag is eigenlijk een reactie op het feit dat de lezingen van Eisenman en Somol zo op elkaar leken wat betreft hun toon. Ze zijn allebei nadrukkelijk ergens 'tegen'. Tegen verschillende dingen. Eisenman tegen de nieuwe media, bijvoorbeeld. Somol tegen Eisenman. Ik vind nog steeds dat we daar te weinig mee opschieten. Somol is nog steeds teveel de negatieve houding die Latour juist bekritiseerd.
Rebellen worden gekoesterd in Nederland. Daarbuiten misschien ook wel. Rebellen brengen inderdaad vaak vernieuwing met zich mee, maar dat is helemaal niet altijd zo. Het critical blijft wel volhouden dat 'tegen' zijn alternatieven mogelijk maakt. Maar het 'critical' heeft niet het alleenrecht op het formuleren van alternatieven.
Het is misschien ook een erfenis van de jaren '60 dat rebellen tegen het systeem zo op handen gedragen worden. Waarom is Carel Weeber nog steeds zo intens populair op Bouwkunde? Op het Stylos-blog werd hij zelfs in verdediging genomen tegen de Woestijnruiters - kom niet aan 'onze' Carel! Het is niet alleen in de architectuur dat 'rebellen' populair zijn. Denk aan Theo van Gogh, W.F. Hermans, Pim Fortuyn, Naomi Klein, enz. Ze bestaan/bestonden doordat ze ergens tegenaan schoppen.
In de architectuur is Carel Weeber interessant als hij stelt dat zijn woongebouwen er goedkoop uit moeten zien, omdat ze nu eenmaal goedkoop gebouwd zijn. Als dat geen kritische architectuur is!
Ik was dan ook niet totaal verbaasd dat een artikel als 'Jo Coenen, je bent een beschuitlul' terecht is gekomen op het prikbord van Benthem Crouwel en daar binnen het bureau voor discussies heeft gezorgd. Zo'n effect kun je verwachten. Mensen smullen van kritiek. Vaak wordt gesuggereerd dat mensen rebellen adoreren, omdat ze zelf het lef niet hebben om in 'opstand' te komen. Emancipatie door idolen?
In mijn artikeltje koppelde ik nadrukkelijk een kritiek op Benthem Crouwel aan een formulering van een alternatief. Ik heb dat verhaal ook voorgedragen op dat symposium over het station en het merkwaardige was wel dat iedereen (ook Jan Benthem) het met me eens was dat Benthem Crouwel wel erg veel stations bouwde, maar dat niemand het met me eens was dat Alejandro's iconografie een goed alternatief was. Je kunt blijkbaar prima kritiek geven, zonder zelf met een alternatief te hoeven komen.

Ik ben het trouwens niet eens met het argument van Egbert dat de betekenis bij de iconografie van Alejandro te 'dun' zou zijn. Ik zie niet waarom de gelaagdheid van Eisenman een diepere betekenis zouden hebben. Verward je hier niet dat een 'ingewikkeld' gebouw interessanter is dan een 'eenvoudiger' gebouw?

pet gaat af

Chapeau Egbert, je linguïstisch onderscheid is hoogst informatief. Congress en conference liggen in het Engels dichter bij elkaar dan in het Nederlands. Voor Engelstalige communicatie volstaat conference dus.

Jammer maar helaas

De VVD schiet zichzelf weer eens in eigen voet! Lees bijvoorbeeld dit.

Met open vizier naar achteren trappen

Michiel,

in je post lopen nogal wat zaken door elkaar heen: verontwaardiging over menselijk gedrag (afgeven op voorgangers/ gangbare opvattingen), verontwaardiging over presentatie-/ ontwerpstrategiën (Benthem) en, naar mijn mening het belangrijkste, het feit dat wij ons allen achter het projective vaandel zouden opstellen om vooral tegen het critical te ageren.
Dat laatste is grappig. Ik had altijd de indruk dat jij de grootste voorvechter van projective was, menig heilig huisje onveilig makend!
Als we het even specifiek over ons boudoir hebben: het is inderdaad zo dat onze opstelling naar buiten toe overwegend pro projective is en tegen critical. Dat is niet zo vreemd; wij organiseren een congres (geen conferentie), geven een pantheon// uit, etc, etc. Wij moeten het haast wel doen voorkomen als the next big thing! Dat de indruk vervolgens onstaat dat wij vooral tegen critcal zijn, is bijna onvermijdelijk met de huidige theoretische stand van zaken.
Intern zijn er volgens mij echt wel twijfels. Althans wel bij mij en, zo als we hebben kunnen lezen, ook bij Egbert.
De kern van de zaak is echter het feit dat projective nog nauwelijks goed omschreven is. Wij hebben op dit moment bitter weinig om voor te zijn, slechts honderd jaar geschiedenis om ons tegen af te zetten.
Ik wil hier dan ook pleiten voor ons Roemer. Ik vind dat hij bijvoorbeeld
hier best dicht in de buurt komt van een positieve benadering van iets wat op projective begint te lijken. Terug naar de Realwelt! Dat 'ie daarna stelt dat we nog steeds wel bezig moeten zijn met de samenleving sturen is dan, wat mij betreft, weer een afknapper.

'Tegen' is sexy?

Nu Jim Stealed een honk ontmaskerd is kunnen we het misschien weer ergens anders over hebben:

Waarom is ergens 'tegen' zijn meestal sexier dan ergens 'voor' zijn? Hier ook, waarom vind je de vragen van Egbert zo goed, Teun? Peter Eisenman en K. Michael Hays zijn ook trots op hun 'tegen' zijn, maar ook iemand Robert Somol - al staat die dan aan de andere kant. Zij genieten er zo van om ergens 'tegen' te zijn, ze vinden zichzelf echt sexy zo. Sexy in een Boudoir, dat wel. En het publiek geniet van dat 'tegen' zijn ook met volle teugen. Ongelooflijk vind ik dat. Alsof ze de puberteit nooit achter zich hebben kunnen laten.

Het is ook iets dat eigen is aan architecten. Jan Benthem verteld eerst vakkundig dat een bestaand station he-le-maal waardeloos is. Dat dat zo is omdat er al jaren geen onderhoud aan wordt gedaan in afwachting van een nieuw station verteld hij er niet bij. Nee, kijk dan het ontwerp van Benthem Crouwel: dat lost al-les in één geniaal ontwerp op... Kijk die mooie renderings maar. (Plaatjes zijn waarheid?)

Ik vind het een te makkelijke houding. Ik geloof ook wel dat dat een fundamenteel probleem is van het projective, dat het moeilijker is ergens voor te zijn en dat we nu vooral a la Somol 'tegen' het critical zijn. Op het moment dat je ergens voor bent stel je jezelf kwetsbaarder op dan als je ergens tegen bent. Het is ook te makkelijk om te zeggen dat er bijvoorbeeld teveel Koolhaas is onze Pantheon// staat; het is moeilijker te zeggen wat er dan wel in zou moeten staan!

woensdag, november 23, 2005

Un autre livre....

Bon amis, nog een autre tip voor op vous leeslijst: l'etranger, Albert Camus. Tres tres fantastique.

dinsdag, november 22, 2005

Chi sei?

zondag, november 20, 2005

Nobody needs French theory

Klein kort-door-de-bocht interview'tje met Jean Baudrillard.

http://www.nytimes.com/2005/11/20/magazine/20wwln_q4.html

zaterdag, november 19, 2005

Confrere

Conferenent, Confrere, Collega.
Ik stel voor; confrerentie.

Le Paysage Projectif

Qu'est ce que l'affaire de noms francais?

donderdag, november 17, 2005

Confereren of congresseren?

con·gres (het ~, ~sen)
1 grote vergadering van politici of deskundigen op een bepaald vakgebied
Con·gres (het ~)
1 wetgevende vergadering o.a. in de Verenigde Staten
con·gres·cen·trum (het ~)
1 gebouw, ingericht voor het houden van congressen
con·gres·gan·ger (de ~ (m.), ~s)
1 deelnemer aan een congres => congressist
con·gres·se·ren (onov.ww.)
1 een congres houden
con·gres·sist (de ~ (m.), ~en)
1 congresganger

con·fe·ren·tie (de ~ (v.), ~s)
1 vergadering tussen verschillende groepen of landen
con·fe·ren·tie·ta·fel (de ~)
1 tafel waaraan de deelnemers aan een conferentie plaats nemen

dinsdag, november 15, 2005

Rechtsom(ge)keerd

Nou vraag ik me toch af Ruben; hoe rechts ben jij? Als ik dat stuk van Leon lees, moet ik denken aan een andere 'de Winter' (B). Volgens mij heeft dat probleem in de Banlieue's ook te maken met simpelweg armoede en uitsluiting. Net als dat 'Probleemwijken' (SBS 6?) ook meteen voor relletjes zorgde. In Frankrijk zijn de problemen groter, de relletjes groter.

Molto politico

Ik weet dat het hier niet (direct) over politiek gaat, maar ik vond deze blog van Leon de Winter zo vilein dat ik het niet na kan laten even deze link te posten:

Leon de Winter's blog

zondag, november 13, 2005

The Projectile Landscape

Dindag na de lezing van Somol stelde Sem een vraag die me bezig heeft gehouden van de week: Somol prefereert het logo boven het icoon vanwege zijn abstractie. De vraag is vervolgens of die abstractie bedoeld is om afstand te nemen tot het kapitalisme, net zoals de Criticals deden, of niet. Somol had het in die context over 'het projecteren van alternatieven'. Dat klinkt als de alternatieven van Mies zoals Hays die ziet. Hij reageerde ook nogal negatief op zoiets als Las Vegas, toch een symbool van het kapitalisme... tja, tja, tja.

P.S. Iemand bij de DSD had het consequent over 'Projectile', ipv 'Projective', en dat was niet eens een verwijzing naar het moddergooien in het debat! The Projectile Landscape

vragen, vragen...

Vrolijk inhakend bij Egbert moet ik ook bekennen dat ik het niet weet. Ik weet niet of projective werkelijk de oplossing is. Of critical werkelijk niet meer van deze tijd is. Na elke vergadering ben ik weer om en enthousiast, een paar dagen later loop ik toch weer tegen nieuwe bedenkingen aan. Wat dat betreft waren die interviews best verhelderend.
Waar ik eigenlijk nog het meest mee zit, specifiek met ons project, is de kritiek van Baird en van Dijk. Ik snap dat wij min of meer het projective promoten; we organiseren immers een congres! Maar moeten we ook niet aandacht besteden aan de kanttekeningen, de loopholes, de generatieconflicten?

Over het nut van vragen. Een goude oude uit het educatieve veld: er bestaan geen domme vragen, alleen domme antwoorden.

zaterdag, november 12, 2005

Le Corbusier - de beste architect van de 20ste eeuw?

Vandaag in het NRC, Opinie & Debat: Theodore Dalrymple over de Banlieues.
Over de opinieleiders in Frankrijk..."Nooit zagen zij van dichtbij de door Le Corbusier geïnspireerde kazernes waarin miljoenen mensen als nummers bij elkaar werden gepropt, om er volkomen afgesneden van de rest van Frankrijk weg te teren. (Het is een teken van de Franse zelfgenoegzaamheid dat Le Corbusier in Frankrijk nog altijd geldt als een held onder de architecten in plaats van als het misselijke egoïstische en onmenselijke monster dat hij was.)"

Saskia Sassen

Socrates

Hahaha. Ik ben het wel met je eens Egbert. Vragen stellen is essentieel. Elk inzicht begint met het stellen van een vraag, dat geloof ik wel. Dat is ook heel erg leuk. Ik heb ook nauwelijks een idee. Maar dat neemt niet weg dat argumenten wel interessant zijn. Met alleen vragen stellen kun je geen discussie voeren, maar misschien was dat ook niet jouw opzet. Ik interpreteerde jouw vragen als een provocatie naar het hele Boudoir-gezelschap. Hap!

Ik vraag alleen wel af of er betere en slechtere vragen zijn. Zijn er domme en slimme vragen? Zijn er vragen die het zicht op een antwoord ontnemen? Impliceert elke vraag een antwoord? Als deze laatste vraag bevestigend beantwoord wordt, is het stellen van vragen zelf al niet neutraal.

Ikzelf vind de tekst van Latour in toenemende mate intrigerend. Tussen jouw vragen Egbert staan drie stellingen. "Wat is goed is filosofie. Critical is filosofie in architectuur. Critical is filosofie met architectuur." Je kunt je afvragen of filosofie wel zinvol is zoals jouw dat geleerd wordt in Leiden. Dat weet ik niet, daar kan ik ook niet over oordelen. Dat soort vragen werpt de tekst van Latour bij mij steeds meer op. Het is bijna filosofie van een hogere orde, haha. Elke discipline bekritiseerd 'dingen' zonder zijn eigen beoordelingskader ter discussie te stellen. Kritiek kan vervolgens niet neutraal zijn. Is vragen stellen neutraal? Is het Critical neutraal? Is neutraliteit ooit haalbaar? Misschien. Interessant.

vrijdag, november 11, 2005

PCM

Hadden jullie het eerste schetsontwerp voor het nieuwe kantoor van PCM in Amsterdam al gezien op Archinect? Dit is 'm. In de plint komen publieksfuncties, in het smalle geribbelde deel de administratiekantoren en helemaal bovenin kijkt de redactie uit over de stad. Er wordt ook nagedacht over een lichtkrant (hoe toepasselijk voor een kranten-kantoor!) op de gevel.
Is het heel flauw als ik even wijs op de decoding-recoding en de iconografie in dit ontwerp?

De verkeerde vragen

Het clowneske optreden van Somol liet weer eens zien op wat voor niveau het debat rond het projective gevoerd wordt. Maar dat is alleen maar meer reden om een conferentie te organiseren.

Je stelt de verkeerde vragen Egbert. Het Projective gaat om het theoretiseren van het heden om zo weer tot een (nieuw) kader te komen waarbinnen we architectuur kunnen beoordelen.

Dit verondersteld dat er dus iets is veranderd sinds het 'critical'. Ik geloof helemaal dat we op dit moment anders tegen de wereld aankijken als de modernisten dat deden. We kijken veel minder defensief naar nieuwe technologie en het nu globale kapitalisme. Het projective is daarmee in de eerste plaats een geschiedenis-vraagstuk.

Filosofie is wat mij betreft een middel, een medium, een bril, om naar de wereld te kijken. De veranderingen in de filosofie van Hegel naar Deleuze illustreren dat we nu anders naar de wereld kijken. Architectuur is geen filosofie, critical is ook geen filosofie.

Absoluut relevant is de vraag of het Projective nu werkelijk anders is als het Critical. De hele DSD gelooft ook nog helemaal dat er alleen maar een critical houding kan zijn. Persoonlijk denk ik dat er wel een verschil is, maar dat we het nog niet gevonden hebben. Somol's verhaal en Roemer's verhaal is lang niet voldoende.

Projective heeft geen politieke kleur, net als dat het critical dat ook niet had. De erfenis van het critical vind je nog wel het sterkst terug in de linkse partijen (SP, PvdA), die weerstand blijven bieden tegen de huidige tijd. De PvdA zeurt nu weer over het bloot in de videoclips. Nee, ik denk dat je moet kijken naar de gemene deler in de politiek; die is van communistisch-getinte weerstand tegen het kapitalisme verschoven naar een meer 'projective' pro-actieve houding richting het kapitalisme. Het hele politieke spectrum is verschoven. De populariteit van de VVD is een effect hiervan, maar dat maakt de VVD niet meer projective als bijvoorbeeld Groen Links.

Om dit verhaal af te sluiten wil ik zeggen dat het Projective absoluut noodzakelijk is om enige inhoudelijke vernieuwing van de discipline te kunnen realiseren. Er is -zoals Weeber onlangs nog opmerkte- geen discussie meer. Zelfs een banale discussie als Koolhaas vs. Krier kan niet eens inhoudelijk gevoerd worden, maar ontaard meteen in moddergooien. Dat moet beter. Van Somol hoeven we gezien zijn bijna autistische reactie op Alejandro afgelopen dinsdag niets te verwachten. Het is tijd er zelf wat aan te gaan doen!

De hyve van Rem

Rem Koolhaas is gesignaleerd op Hyves:
http://remkoolhaas.hyves.nl/
Rem heeft nog niet zo heel veel vrienden...

maandag, november 07, 2005

Projective Pavilion?

Hier vind je de prijsvraag voor het nieuwe STYLOS paviljoen (als je het nog niet wist). Tijd voor wat Projective Practice...?

zaterdag, november 05, 2005

Links aanmaken

Beste jongens en meiden

iedereen kan links aanmaken voor het menu rechts op de pagina, door deze zelf in de Template van de site in te voeren. Dit kan direct via het hoofdmenu, kopje 'Template'.
Je moet vervolgens in de HTML code zelf je link toevoegen aan de al bestaande. Kopieer gewoon een bestaande link en vul je eigen gegevens in. Verander voor de rest niets (monsieur Garnier!). Ik heb er een klein dingetje aan toegevoegd zodat nu de links in een nieuw venster openen.

Meer info: http://help.blogger.com/bin/answer.py?answer=110

vrijdag, november 04, 2005

Nee dan dit...

Het meest absurde ontwerp dat ik de laatste weken heb gezien is toch wel deze. Het is een wolkenkrabber in Panama. Ze gaan 'm echt bouwen. Bizar.

Fetishisme



En dan wordt ik beticht van foto-fetishisme en adoratie van Koolhaas! Het is nog niks vergeleken met Ruben, als ik dit zo zie.

Nog wat nieuwtjes. Hebben jullie ook gezien wat Rem en Erick gaan doen in Hamburg? http://www.hafencity.com/index.php?set_language=de
Vette shit daar in Hamburg.
H&dM zijn ook met een (absurd, maar leuk) project bezig daar vlak bij, een concertzaal bovenop een pakhuis. En dan komen al die Duitsers naar NL, omdat er zogenaamd geen werk is in Duitsland. Er gaan trouwens ook geruchten dat Erick zijn ontwerp voor Moskou heeft moeten aanpassen tot dit plaatje, als gevolg van een verandering van opdrachtgever...

Cock-pit

Ik ga dit weekend Bentley-shoppen!

Ruben, je kunt volgens mij geen word-files 'plakken' op deze blog, of wel?

Cockpit

Kas' Cockpit is geopend! Le garage sur l'A2.
http://www.oosterhuis.nl/quickstart/index.php?id=122

De ontdekking van de hemel...



"Mijn Zoon, red hem van de ongelovigen!"

Spam spam

om te voorkomen dat het hier vol gespamd wordt door reclame-eikels en pornosites etc heb ik 'word verification' aangezet en het posten van comments beperkt tot members.

donderdag, november 03, 2005

ff een plaatje uitproberen...


Heeft ie het licht gezien? Goddelijke interventie? Of brandt er net iets door...?
Ruben, ik vind die naam 'Constant' nogal verwarrend. Barbara is ook al een enorme Constant-fan, dus toen je wat op de Stylos-site had geblogd moest ik toch even nadenken voordat ik begreep dat jij dat was.

Welkom

Nou mensen, welkom in het Boudoir. Speciaal voor al je ranzige architectuurroddels, Ole Bouman bashing, Eisenmania, etc